Prawdziwe włoskie przysmaki

W kuchni włoskiej króluje „La past´asciutta”, czyli „la pasta”. Jest to ogólna nazwa narodowej włoskiej potrawy, przyrządzana przez Włochów z prawdziwym mistrzostwem. Z mąki, jaj i oliwy stworzyli Włosi wiele potraw, które różnią się między sobą kształtem (spaghetti, tagliatelle, bucatini), wielkością i farszem (ravioli, tortellini) oraz kolorem. Włosi niejednokrotnie barwią bowiem makarony i pierożki dodając do ciasta sok z pomidorów, marchwi, szpinaku lub buraków. O smaku przyrządzanej potrawy decyduje dodatek aromatycznych ziół, przypraw i innych dodatków, które są charakterystyczne dla poszczególnych rejonów Włoch. Sztandarowa „La past´asciutta” to danie, od którego mieszkańcy Włoch rozpoczynają obiad. Od umiejętności osoby przygotowującej potrawę zależy jest jakość i smak. We właściwym momencie należy bowiem odcedzić makaron i odpowiednio przyprawić sos. Kuchnia włoska to jednak nie tylko pasta, ale także potrawy przyrządzane z ryżu, cielęciny, drobiu i ryb. W kuchni włoskiej znajdziemy także wiele wyśmienitych potraw z warzyw, które podawane są na ciepło lub na zimno. Wspaniałe są także włoskie desery, lody i oczywiście wina. Włoskie wina produkowane są od niepamiętnych czasów, wiele z nich cieszy się powszechnym uznaniem. Wśród włoskich win warto wymienić między innymi Barolo i Chianti.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!