Przygotowanie zupy grzybowej

Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych zup znanych w kuchni polskiej jak i w tradycji kulinarnej naszych sąsiadów. Przykładem jest tutaj kuchnia litewska. Tam również mamy do czynienia z różnymi typami zupy grzybowej. Zupa w tradycji polskiej może być przygotowana na różne sposoby. Możemy mieć, zatem do czynienia z zupą opartą na rosole warzywnym jak i z zupą opartą na rosole warzywno-mięsnym. Również, co do samych grzybów możemy mieć rozbieżności w kontekście przygotowania samej zupy. W zależności od przepisu możemy mieć do czynienia z zupą opartą na grzybach suszonych jak i grzybach surowych. Innym ważnym aspektem wpływającym na smak zupy jest rodzaj użytych grzybów. W części przepisów spotykamy się, bowiem z mieszanką różnych gatunków grzybów. W innych przepisach natomiast mamy wyszczególniony jeden konkretny gatunek grzybów. Ważne przy przygotowaniu zupy grzybowej jest to by takowych grzybów było wystarczająco dużo. Chodzi tu o to by nadać zupie charakterystyczny smak grzybowy. Co do przypraw używanych przy tego typu zupach również wszystko może zależeć od użytego rodzaju czy też mieszanki grzybów. Jak już było to wspominane na początku niniejszego artykułu zupa grzybowa może być zupą postną bez mięsa lub też zupą opartą na wywarze z różnego typu mięs czy wędlin. Jeżeli chodzi o podawanie samej zupy zaleca się dodatek makarony lub kaszy. I tu również mamy rozbieżności w zależności od rodzaju zupy.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!