Restauracja a domowa kuchnia

Popularne jest powiedzenie „Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej”. Czy można je odnieść także w stosunku do posiłków? Niewątpliwie zaletą domowego jedzenia jest to, że możemy je sporządzić według własnych upodobań. Dotyczy to zarówno rodzaju potraw, jak i ich ilości, odpowiedniego przyprawienia, wreszcie miejsca ich podania. Istotne jest również to, że posiłki domowe są relatywnie tańsze. W grę wchodzi tutaj zarówno potencjalnie niższe ceny produktów, jak również koszt robocizny, którego nie ponosimy, sporządzając posiłki samemu. Dlaczego w takim razie mimo wszystko dość często odwiedzamy restauracje? Powodów może być tutaj kilka. W niektórych przypadkach jesteśmy po prostu dłuższy czas poza domem, np. w delegacji. Innym razem przygotowujemy większą imprezę, np. z okazji rocznicy urodzin i już sama liczba gości powoduje, że nie może ona odbyć się w naszym domu. Może wreszcie zaistnieć sytuacja, gdy zostaliśmy zaproszeni do restauracji bądź kawiarni, lub też sami zapraszamy tam bliską nam osobę. W tym wypadku godzimy się na wyższą cenę posiłku i z reguły na dłuższy czas oczekiwania na niego. Za to jesteśmy zwolnieni z konieczności jego przygotowywania, a ponadto możemy skorzystać ze znacznie większego wachlarza potraw, na które nie zawsze byśmy się zdecydowali we własnym domu, niekiedy nie potrafiąc nawet ich sporządzić.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!