Różne rodzaje frytek

Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu jadł frytki. Jedna z ulubionych potraw wśród dzieci nie cieszy się uznaniem dietetyków i lekarzy. Frytki dostarczają bowiem zbyt dużej ilości kalorii oraz tłuszczu. Bogate są w bardzo szkodliwe tłuszcze typu trans, które negatywnie odbijają się na kondycji naszego układu krwionośnego. We frytkach najczęściej jest także zbyt dużo soli, która wykazuje działanie podnoszące ciśnienie krwi człowieka. Frytki wbrew temu co nam się wydaje to niejednolita grupa. Można wskazać ich kilka rodzajów. Między sobą różnią się one długością oraz grubością. W większości restauracji typu fast food spotkamy tak zwane pommes paille. Są to frytki niezwykle cienkie. Ich grubość nie powinna przekraczać trzech milimetrów. Swoim wyglądem przypominają one cienkie słomki. Kolejny rodzaj frytek do pommes allumettes. Te frytki cechują kwadratowym przekrojem. Ich grubość wynosi około siedmiu milimetrów. Warto także skusić się na frytki pommes pont – neuf. Przekrój tych frytek również jest kwadratowy. Są one jednak zdecydowanie grubsze – grubość wynosi w tym przypadku około dziesięciu milimetrów. Ciekawym rodzajem frytek są pommes soufflees. Przekrój tych frytek jest okrągły. Takie frytki podaje się najczęściej do mięsnych potraw. Na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypominają one znanych nam frytek.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!