Różne rodzaje jajek

Jajka są bardzo popularnym pożywieniem. Sięgamy po nie z różnej okazji. Jemy je same, ale dodajemy także do ciast, deserów czy mięs. Najczęściej sięgamy po jajka kurze. Warto jednak pamiętać, że nie są to jedyne jajka jakie po możemy jeść. Do wyboru mamy także jajka przepiórcze, gęsie, kacze oraz jaja strusie. Jajka kurze są cennym źródłem białka. Znajdziemy w nich także wiele witamin. Wspomnieć można chociażby witaminę A, E, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w kurzych jajach także magnezu, żelaza oraz potasu i wapnia. Należy jednak pamiętać, że jaja kurze mają dużo cholesterolu dlatego też nie powinniśmy po nie zbyt często sięgać. Jajka przepiórcze to najmniejsze jajka jakie dostępne są na rynku. Chcąc ugotować je na twardo powinniśmy je gotować maksymalnie trzy minuty. Warto podkreślić, że są to jajka idealne dla alergików. Mogą po nie sięgać nawet ci, którzy uczuleni są na białko jaja kurzego. W jajkach tych znajduje się jednak dużo więcej tłuszczu niż w jajach kurzych. Jaja te powszechnie wykorzystywane są do przyozdabiania rozmaitych potraw. Jaja gęsi oraz kaczek najlepiej nadają się do wypieków. Rzadko wykorzystuje się je do innych celów kulinarnych. Wszystko z uwagi na to, że właśnie te jaja najczęściej przenoszą salmonellę. Jaja strusie to największe dostępne jajka. Są doskonałe do wypieków oraz przygotowania jajecznicy.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!