Słodkie, mrożone desery

Słodkie, mrożone desery, które powstają na bazie śmietanki lub mleka to oczywiście lody. Na liście lodowych smakołyków znajdziemy jednak o wiele więcej deserów niż tylko tradycyjne lody. Jednym z lodowych specjałów są przygotowywane z zamrożonego musu owocowego sorbety. Do sorbetów nie dodaje się mleka, owocowy mus zawiera tylko aromaty i przyprawy. Mus owocowy po zamrożeniu wielokrotnie poddaje się miksowaniu po to, aby osiągnął on lekką i delikatną konsystencję. Wśród lodowych deserów znajduje się także szerbet bardzo podobny do sorbetu. W zasadzie od sorbetu odróżnia go tylko dodatek mleka. Dodatek mleka sprawia, że konsystencja szerbetu jest bardziej kremowa. Deserem podobnym do sorbetu jest także granita. Granita jest mniej zmiksowana od sorbetu, dlatego podczas spożywania tego deseru wyraźnie wyczuwa się drobinki lodu. Granita to deser wywodzący się z kuchni sycylijskiej. Włoską odmianą lodów jest gelato. Są to bardzo gęste i intensywne w smaku lody. Bardzo popularnym deserem w Meksyku i na Dalekim Wschodzie są lody smażone. Taki deser przygotowuje się ze zmrożonych w niskiej temperaturze lodów, które następnie otacza się w jajku, panieruje i smaży w głębokim tłuszczu. Miłośnicy dziwnych, ale też ciekawych smaków koniecznie powinni odwiedzić Wenezuelę. W mieście Merida kupimy lody o smaku spaghetti z serem.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!