Słodko, najsłodziej – Kutia

Boże Narodzenie to niezwykły czas. Wszystkich ogarnia świąteczny nastrój. Choinki, świecące girlandy, renifery i kolacja wigilijna sprawiają, że chętnie spotykamy się z najbliższymi. Spotkaniom tym zawsze towarzyszy znakomite, tradycyjne jedzenie. Potrawy kuchni polskiej, tradycyjne, staropolskie przepisy. Oczywiście oprócz dań wigilijnych i wykwintnego obiadu w święta, nie może zabraknąć słodkości. Pierniki, serniki oraz wszelkiego rodzaju ciasta królują na te święta, ale nie tylko. Podaje się również inne słodkie przysmaki, jak kluski z makiem, jabłka pieczone z bakaliami czy kutię. Kutia to potrawa wywodząca się oczywiście z dawnej polskiej kuchni kresowej, a ponadto przyrządza się ją w kuchni ukraińskiej, białoruskiej czy litewskiej. Kutia robiona jest z ziaren pszenicy, które na początek należy ołuskać. Nie jest to łatwe, ani szybkie zadanie. Ziarna zwilża się lekko wodą i wsypuje do worka wykonanego z lnu. Następnie worek mocno zawiązuje, umieszcza na twardym podłożu i tłucze drewnianą pałką. Co jakiś czas worek odwiązuje się i znów zwilża wodą. Dzięki temu cały proces przebiega trochę szybciej. Oczywiście można ułatwić sobie sprawę, kupując pszenicę już oczyszczoną, jednak nie odczujemy wtedy w jaki sposób nasi przodkowie przygotowywali tę potrawę. Oprócz pszenicy do kutii dodaje się zmielony mak, miód i dużo różnorakich bakalii. Kutia jest niezwykle słodkim deserem i nie każdy jest w stanie ją zjeść.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!