Smaki kuchni polskiej

Każda kuchnia wyróżnia się spośród innych charakterystycznymi smakami lub też ich kombinacjami. Również kuchnia staropolska czy ogólnie polska posiada takowe charakterystyczne smaki. Jakie to są smaki? Otóż kuchnia staropolska jest typowo kuchnią słoną. Mamy tu do czynienia ze smakami słonymi, solonymi czy też kiszonymi oraz lekko fermentowymi. W tym kontekście wystarczy wymienić potrawy kiszone czy zsiadłe mleko lub kwas chlebowy. Poza tym smaki kuchni polskiej to również smaki umiarkowanie ostre. Takie ostre smaki były zazwyczaj owocem użycia chrzanu a w późniejszym czasie musztardy, cebuli czy też pieprzu sprowadzanego za morza. Innym smakiem charakterystycznym dla kuchni staropolskiej był smak korzenny oraz ziołowy. Wynikało to z użycia zarówno rodzimych korzeni jak i tych sprowadzanych. Ponadto nie można zapominać o smaku kwaskowym, który był wynikiem częstego użycia w kuchni polskiej kwaśnej śmietany. Innym smakiem typowym dla kuchni staropolskiej jest smak słodko-kwaśny. Uzyskiwany był on za pomocą owoców dodawanych do potraw. Mowa tu między innymi o jabłkach czy żurawinach. Charakterystyczne dla polskiej kuchni jest łagodzenie smaków ostrych i silnych przy użyciu śmietany. Oczywiście nie możemy zapominać o słodkim smaku. Ten towarzyszył naturalnie różnego typu wypiekom i ciastom. Jak zatem widać kuchnia polska obfitowała i wciąż obfituje w szereg charakterystycznych smaków.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!