Specjalności polskiej kuchni

Wszyscy potrafimy wymienić specjalności polskiej kuchni – żurek, bigos, schabowy, kiełbasę i inne. Czy jest ona dla nas atrakcyjna? Zapewne każdy z nas miał okazję spróbować tradycyjnych polskich potraw w dzieciństwie. Ich proporcje zależały zarówno od upodobań naszych rodziców, w tym zwłaszcza mam, jak i miejsca zamieszkania. W wielu miejscach bardziej popularne od tradycyjnych specjalności polskiej kuchni były i nadal są potrawy regionalne. Wielu z nas także, po opuszczeniu domu rodzinnego, zasmakowało w potrawach innych, bardziej egzotycznych kuchni. Czy zatem swojskie jedzenie odchodzi do lamusa? Nie, gdyż jego rozkoszowanie się nim umożliwia nam zwolnienie tempa naszego życia, które zazwyczaj jest zbyt szybkie, a poza tym powrót do smaków, które dobrze znamy z dzieciństwa i młodości. Warto także spojrzeć na polską kuchnię z nieco innego punktu widzenia, bardziej ogólnego. Jest to bowiem doskonały produkt eksportowy, którego znaczenia możemy trochę nie doceniać. Cóż bowiem interesującego może być w schabowym i polskiej kiełbasie? Dla wielu z nas być może nic, ale zagraniczni turyści, zwłaszcza pochodzący z krajów wysoko rozwiniętych, chętnie skosztują jedzenia w mniejszym stopniu przetworzonego niż w ich ojczyznach, a co za tym idzie, z reguły także smaczniejszego. Większa zaś ilość turystów jest korzystna dla nas wszystkich.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!