Sposoby przyrządzania drobiu

Drób jest jednym z chętniej jadanych u nas mięs. Najczęściej sięgamy oczywiście po kurczaka. Ale możemy także skosztować kaczek, gęsi, indyków, perliczki. Mięso z drobiu jest przede wszystkim bardzo chude. Jeśli szukamy mięsa, które będzie bogate w łatwo przyswajalne przez człowieka białko drób jest wyborem właściwym. Jest to także doskonałe mięso dla tych, którzy mają jakieś problemy żołądkowe. Jest to bowiem mięso lekko strawne. Mięso drobiowe możemy przyrządzić na kilka sposobów. Są to pieczenie, gotowanie, duszenie oraz grillowanie. Najchętniej sięgamy oczywiście po pieczenie. Wymaga ono bowiem od nas najmniej pracy. Aby pieczony drób był smaczny warto natrzeć go takimi przyprawami jak tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek, estragon. Świetnie smakuje pieczony drób, który nafaszerowaliśmy jabłkami czy masą przygotowaną z wątróbki. Jeśli nie musimy dbać o linię możemy sobie pozwolić na obłożenia mięsa boczkiem czy słoniną. Będzie wtedy niesamowicie soczyste. Warto smarować w trakcie pieczenia mięso tłuszczem, który się z niego wytapia. Mięso wtedy nie wyschnie i będzie smakowało wyśmienicie. Jeśli decydujemy się na drób gotowany należy pamiętać o tym aby wkładać je do wody, która jest zimna. Jeśli włożymy mięso do wody wrzącej będzie ono zdecydowanie mniej aromatyczne. Warto także do gotowania dodać warzywa: marchew, pietruszkę, selera.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!