Sposoby przyrządzenia mięsa wieprzowego

Wieprzowina to jedno z chętniej zjadanych przez Polaków mięs. Podawać ją można na różne sposoby. Zanim jednak przystąpimy do jej przygotowywania warto dowiedzieć się jak odpowiednio to zrobić. Wieprzowinę możemy upiec, usmażyć, przygotować na grillu oraz udusić. Jeśli decydujemy się na pieczenie warto pamiętać o tym aby mięso wcześniej zamarynować. Dobrze sprawdza się także blanszowanie, które niestety przez polskie gospodynie wykorzystywane jest coraz rzadziej. Dzięki blanszowaniu mięsa szybko zamkną się wszystkie jego pory. Dzięki temu mięso pozostanie niezwykle soczyste. Należy pamiętać o ty, że wieprzowina nie powinna być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej sprawdzi się temperatura około 170 stopni. Jednym z najlepszych sposobów przygotowania mięsa wieprzowego jest jego uduszenie. Mięso wieprzowe przygotowywane w ten sposób cechuje się niezwykłym smakiem oraz wyśmienitym aromatem. Doskonale smakuje także wieprzowina przyrządzona na grillu. Najlepsza do grillowania jest wieprzowa polędwica. Trzeba jednak bardzo uważać bowiem mięso to można niezwykle łatwo wysuszyć. W przypadku smażenia trzeba pamiętać aby mięso wieprzowe wcześniej nieco poddusić, a dopiero potem umieścić je na niezwykle mocno rozgrzanej patelni. W ten sposób zachowa ono swój wspaniały smak i aromat.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!