Staropolski mazurek makowy

Jednym z charakterystycznych dań czy też ciast kuchni polskiej a nawet staropolskiej jest mazurek. W niniejszym artykule jak wskazuje sam tytuł zajmiemy się pokrótce staropolskim mazurkiem makowym. Jakie zatem składniki używane są do wypieku tego staropolskiego ciasta? Otóż przede wszystkim jest to mąka i mak. Jak sama nazwa wskazuje mak jest tutaj podstawą mazurka. To on daje nie tylko nazwę, ale oczywiście i smak. Jednak sam mak i mąka to nie wszystko. Kolejnymi składnikami niezbędnymi do upieczenia mazurka makowego jest masło. Oczywiście jak wiele ciast również i to nie może powstać bez udziału jajek oraz śmietany. Idąc dalej bardzo ważnym składnikiem ciasta jest cukier. Dokładnie rzecz biorąc w niniejszej wersji powinien być to cukier puder. Poza tymi składnikami bardzo ważne są dodatki stanowiące o bogatym smaku ciasta. Mamy tu na myśli cynamon jak i bakalie. Oczywiście niezbędne mogą się okazać również składniki takie jak gałka muszkatołowa czy goździki mielone. Wspominaliśmy już wcześniej o cukrze. Był to jednak jak pamiętamy cukier puder a zatem cukier biały. Poza nim w przepisie na mazurek makowy uwzględnia się również cukier brązowy. Ostatnim składnikiem w niniejszym przepisie są orzechy włoskie. Po przygotowaniu odpowiedniego ciasta z powyższych składników należy je upiec. W przypadku tego typu ciasta zaleca się pieczenie w temperaturze około stu osiemdziesięciu stopni przez około trzydzieści pięć minut.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!