Tradycyjna baba wielkanocna

Jeżeli mówimy o potrawach kuchni polskiej czy dokładnie rzecz biorąc o potrawach kuchni staropolskiej wymieniamy zazwyczaj dania mięsne oparte na drobiu czy dziczyźnie jak i daniach opartych na kaszach, owocach runa leśnego czy innych charakterystycznych surowcach czy produktach spotykanych w kuchni staropolskiej. Nie możemy jednak zapominać, iż kuchnia staropolska czy też polska to również ciasta. Jednym z takowych tradycyjnych ciast już od dawna zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej jest baba wielkanocna. Jak sama nazwa wskazuje baba wielkanocna jest ciastem, które przygotowywane było i wciąż jest przygotowywane z okazji Świąt Wielkanocnych. Jest to ciasto przygotowywane z drożdży piwnych lub też piekarskich rozczynionych ciepłym mlekiem. Tak rozczynione drożdże należy wymieszać z cukrem, mąką oraz odrobiną czy też szczyptą soli. Rozczyn takowy pozostawia się następnie do wyrośnięcia. Kiedy to już nastąpi do rozczynu dodawane są jaja, mąka oraz bakalie według uznania. Następnie ciasto jest pieczone. Po wypieczeniu może być dekorowane lub lukrowane zgodnie z upodobaniem. Jak się okazuje istnieje wiele odmian tego ciasta. W niektórych wariantach na przykład mamy do czynienia z użyciem ogromnej ilości jaj. Mowa tu nawet o użyciu stu osiemdziesięciu jaj. Jednak zazwyczaj używa się do dwudziestu jaj. Istnieją również tak zwane baby z rożna. Tego typu baby określa się nazwą sękacze.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!