Tradycyjna polska czernina

Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej a dokładnie kuchni staropolskiej jest czernina. Danie to jest określane również, jako czarnina czy też czarna zalewajka. Podstawowym składnikiem czerniny jest rosół oraz krew. Krew pochodziła zazwyczaj od kaczki lub kury. Używana była również krew królika. Rzadziej mieliśmy do czynienia z użyciem krwi prosięcia czy też gęsi. Czernina ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Smak takowy nadaje zupie dodatek octu oraz cukru. Składniki te miesza się z krwią by nie dopuścić do jej skrzepnięcia. Wymienione wyżej składniki stanowią podstawę zupy. Jednak bardzo często spotykane były różnego typu dodatki. Mogą to być syrop z gruszek czy też śliwek w occie. Ponadto smak czerniny można wzbogacić poprzez gotowanie w niej owoców świeżych lub też suszonych. Ponadto dodatek samego octu również może jeszcze bardziej wzbogacić smak. Mówimy tu o dodatku octu już do zupy. Wcześniej dodawany jest jak to już było wspominane ocet do krwi mający zapobiec jej krzepnięciu. Zupę tą można również nazywać czarną polewką. W dawnej Polsce istniał zwyczaj podawania właśnie czarnej polewki kawalerowi, który starał się o rękę panny, ale takowa została mu odmówiona. Podanie czarnej polewki było właśnie oznaką takowej odmowy. Opis takowego zwyczaju możemy znaleźć w epopei narodowej, jaką jest Pan Tadeusz pióra Adama Mickiewicza. W różnych gwarach i regionach zupa ta ma nieco odmienne nazwy, co zostało uwzględnione powyżej.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!