Tradycyjna zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa nazywana jest również szczawiówką. Jest to zupa uznawana za jedną z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Jest bardzo często kojarzona ze wsią oraz okresem letnim. Wiąże się to z nietrwałością podstawowego składnika nadającego charakterystyczny smak zupie, czyli szczawiu. Z racji, iż nie można go zbyt długo przechowywać przez długi czas zupa szczawiowa były zupą właśnie sezonową jadaną w lecie. Obecnie możemy kupić koncentrat szczawiowy do przygotowania zupy szczawiowej a zatem możliwe jest delektowanie się tym charakterystycznym smakiem przez cały rok. Co do samego właśnie smaku to jest to smak lekko kwaskowaty. Właśnie szczaw jak już to było wspominane nadaje ten smak. Ponadto charakterystyczną cechą zupy jest kolor. Mowa tu o zupie koloru zielonego. Również charakterystyczny kolor zupy jest zasługą szczawiu. Jak również było wspominane jest to danie kuchni polskiej. Jednak różne warianty zupy szczawiowej spotykane są również w kuchniach innych krajów Europy Wschodniej oraz w kuchni żydowskiej. Do samego przygotowania zupy stosuje się szczaw zwyczajny. Jest to zazwyczaj odmiana ogrodowa. Rzadziej stosuje się odmianę botaniczną. Jest to spowodowane tym, iż odmiana ogrodowa jest mniej kwaśna, ma bardziej delikatny smak a liście są większe i bardziej mięsiste. Przygotowując zupę szczawiową należy pamiętać, iż nie można spożywać jej zbyt dużo. Wiąże się to ze szkodliwymi substancjami, które zawierają liście szczawiu. Należy, więc jeść tą zupę z rozwagą.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!