Tradycyjne pierogi ruskie

Jednym z dań uznawanych za typowo polskie są pierogi ruskie. Nazwa może być nieco myląca, ale ze względu na długą i burzliwą historię naszego kraju, regionu czy kontynentu podobne nazwy czy wpływy możemy spotkać w wielu innych przypadkach związanych z daniami kuchni polskiej. Danie to jest popularne w Polsce oraz na Ukrainie. To właśnie Ukraina była określana kiedyś, jako Ruś. Nazwa pierogów wywodzi się dokładnie rzecz biorąc od Rusi Czerwonej. Jak się okazuje nie należy tu utożsamiać Rusi Czerwonej z Rosją, ponieważ w Rosji ten typ pierogów nie jest nazbyt rozpowszechniony. Czym tak na prawdę są pierogi ruskie? Otóż składają się one z ciasta i nadzienia. Ciasto przygotowywane jest z mąki wody oraz soli. Nadzienie czy też dokładnie rzecz biorąc farsz przygotowywany jest natomiast z masy twarogowo-ziemniaczanej, pieprzu, soli, podsmażonej cebuli oraz odrobiny skwarek. Przygotowanie pierogów ruskich jest bardzo proste. Ze składników przeznaczonych na ciasto przygotowujemy takowe a następnie rozwałkowujemy. Następnie na ciasto kładziemy farsz i oblepiamy go tymże ciastem. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie. Gotowe pierogi podaje się ze śmietaną, smażoną cebulą lub skwarkami. Według niektórych przepisów pierogi powinno podawać się posypane kminkiem. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak pierogi po ugotowaniu mogą być jeszcze odsmażane. Może to być na przykład obsmażanie na śmietanie.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!