Tradycyjny polski bigos

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni staropolskiej jest bigos. Jak się okazuje bigos jest potrawą spotykaną w kuchni polskiej jak i w kuchni litewskiej czy białoruskiej. Taki stan rzeczy związany jest oczywiście ze wspólną wielowiekową historią naszych narodów. Bigos jak zapewne każdy wie jest daniem przyrządzanym z kapusty oraz różnego typu mięs. Na przestrzeni lat powstało wiele różnych przepisów na przyrządzenie bigosu. Istnieje również wiele sposobów przyrządzenia tego dania. Podstawowymi składnikami bigosu są kapusta oraz mięso. W przypadku kapusty możemy mieć do czynienia zarówno z kapustą świeżą jak i kapustą kiszoną. Tak czy inaczej jest to kapusta poszatkowana. Tradycyjny bigos przyrządzany może być z mieszaniny kapusty kiszonej oraz kapusty świeżej. Drugim podstawowym składnikiem jest mięso. W zależności od przepisu możemy spotkać się z różnymi typami mięs oraz wędlin. Innymi niezwykle ważnymi składnikami bigosu są suszone grzyby, suszone śliwki, przyprawy czy cebula. Podstawową czynnością, jaka jest związana z przygotowaniem bigosu jest duszenie składników na wolnym ogniu. Im dłużej dusimy takowy bigos tym lepiej. Optymalnie bigos powinien być duszony nawet przez kilka dni. Obecnie dość często spotykamy się z dodawaniem do bigosu zasmażki oraz koncentratu pomidorowego. W kuchni staropolskiej takowych rzeczy nie stosowano. Przykładowo koncentrat pomidorowy był po prostu wtedy nieznany.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!