Typowe dania staropolskie

Istnieje wiele różnego typu dań, które obecnie określamy, jako dania typowo polskie. Mowa tu między innymi o kotletach schabowych czy też kotletach mielonych. Tym niemniej dania typowo staropolskie, czyli te wywodzące się z kuchni staropolskiej wyglądają nieco inaczej. Oczywiście i te dania są często spotykane na naszych stołach w dniu dzisiejszym. Do dań typowo staropolskich możemy zaliczyć z pewnością dania oparte na różnego rodzaju kaszach. Zanim do europy zostały sprowadzone ziemniaki i zanim stały się jednym z podstawowych składników współczesnej kuchni polskiej to właśnie kasze były podstawą jadłospisu. Ponadto w kuchni polskiej od dawien dawna znane są różnego rodzaju dania oparte na mące. Co jeszcze typowe jest dla kuchni polskiej czy też dokładnie rzecz biorąc dla kuchni staropolskiej? Otóż jest to oczywiście dziczyzna. Mowa tu o potrawach z królików, dzikich ptaków, saren czy dzików. Mnogość potraw z dziczyzny wynikała z tego, iż ogromna część naszego kraju porośnięta była przez lasy i puszcze. W odróżnieniu od krajów Europy Zachodniej nie były one masowo wycinane pod pastwiska. Również duża ilość hodowanego drobiu i świń wpływała na to, iż to właśnie dania drobiowe i wieprzowe były jednym z elementów kuchni polskiej. Nie można również zapominać o daniach opartych na jakach czy serach. Z racji dużej ilości lasów w kuchni staropolskiej spotykamy również dania, których podstawowym składnikiem były owoce runa leśnego.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!