Użycie kaszy w kuchni staropolskiej

Jak każda kuchnia również kuchnia staropolska może poszczycić się swoimi charakterystycznymi sposobami przygotowania potraw czy też charakterystycznymi składnikami używanymi do takowego przygotowania. Dla kuchni polskiej charakterystyczne było użycie różnego typu kasz. Ogólnie rzecz biorąc kasze były rozpowszechnione w Europie do momentu sprowadzenia ziemniaków. Od tego momentu ziemniaki sukcesywnie wyparły w dużej mierze kaszę. Nie inaczej było w przypadku kuchni polskiej. Obecnie to właśnie ziemniaki uważane są za podstawę wielu dań kuchni tradycyjnej. Jednak jak się okazuje nasi przodkowie nie znali ziemniaków. Dla nich podstawą szeregu potraw były właśnie różnego rodzaju kasze. Użycie kasz w kuchni polskiej jest bardziej tradycyjnym sposobem przyrządzania dań niż użycie ziemniaków czy popularnego w ostatnich czasach ryżu. Charakterystyczne dla kuchni regionu było używanie składników bogatych w węglowodany. Zatem oprócz samej kaszy bardzo często stosowane były także pieczywa oraz różnego typu potrawy mączne. To właśnie tego typu produkty stanowiły podstawę dawnej kuchni polskiej. Oczywiście kasze czy też przetwory mączne mogły być stosowane, jako podstawa i główna część dania oraz jako uzupełnienie czy jeden z elementów potrawy. Do innych charakterystycznych elementów możemy zaliczyć mięso dziczyzny oraz drobiu czy wieprzowinę. Wszystko zależało oczywiście od zamożności danej osoby.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!