Wigilia dniem ryb

Wigilia to dzień, który nie może obejść się bez ryb. Podajemy je w tym dniu zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród ryb podawanych na zimno króluje oczywiście śledź, którego możemy przyrządzić na tysiąc sposobów. Przygotowanie potraw z filetów śledziowych zawsze rozpoczyna się od wymoczenia śledzi w wodzie lub mleku. Jeśli zapomnimy o tym niezwykle ważnym etapie potrawa będzie po prostu niezwykle mocno słona. Śledzie możemy przyrządzać na różne sposoby. Jednym z bardziej popularnych jest śledź w śmietanie, do której dodaje się również jabłka, cebulkę oraz kiszone ogórki. Przygotowując śledzie w oleju warto sięgnąć po olej lniany, które jest niezwykle popularny na Podlasiu. Wyróżnia się on ciemną barwą oraz niezwykle mocnym aromatem. Na Śląsku bardzo często podaje się śledzie w ziołach. Śledzie, które przyrządziliśmy na wymienione sposoby możemy podawać oczywiście do pieczywa, ale równie dobrze będą smakowały z ziemniakami. Możemy je ugotować w mundurkach lub upiec na rumiano. Należy jednak pamiętać aby zawsze podawać na oddzielnym talerzu śledzia oraz ziemniaki. Śledzie są także bardzo popularnym składnikiem wielu wigilijnych sałatek. Wystarczy do pokrojonych w kostkę śledzi dodać ziemniaki, jabłko, cebulę oraz kiszone ogórki, wszystko razem wymieszać z dodatkiem śmietany lub jogurtu aby uzyskać wyśmienitą potrawę na Wigilię.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!