Wskazówki dotyczące ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe jest obowiązkowym ciastem na polskie święta wielkanocne. Dlatego warto bliżej poznać zasady wypiekania tego właśnie pysznego ciasta aby zawsze udawało się nam jak najlepiej. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe lubi ciepło. Należy więc robić je tylko w pomieszczeniu, w którym nie jest zbyt zimno. Nie można do jego przygotowania używać także produktów, które wyjęliśmy z lodówki. Wszystko powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli dodamy do ciasta jajka prosto z lodówki czy nieogrzaną mąkę możemy być pewni, że z ciasta wyjdzie nam zakalec. Przygotowując rozczyn drożdżowy należy pamiętać o kolejności mieszania składników. Najpierw rozcieramy drożdże z cukrem, a następnie do tak powstałej mieszaniny dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Niektóry dodają także odrobinę mąki. Tak przygotowany rozczyn należy umieścić w miejscu, które temperatura oscyluje w granicach 25 – 30 stopni. Przygotowując ciasto drożdżowe trzeba pamiętać także o przesianiu mąki. Ta niepozorna czynność w znaczący sposób wpływa na jakość ciasta. Kiedy ciasto mamy już zagniecione i czekamy aż wyrośnie bardzo ważne jest aby w domu było ciepło, a ciasto miało spokój. Podczas pieczenia warto pamiętać, że ciasto drożdżowe nie lubi zbyt wysokiej temperatury. W zupełni wystarczy temperatura w granicach 220 stopni.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!