Wykwintne zakąski z drobiu

Galantyny to wykwintne zakąski przygotowywane z drobiu. Farsz do galantyny wzbogaca się poprzez dodanie do niego kawałków mięsa, omletu lub wątróbki. Galantynę gotuje się uprzednio zawiniętą w zwilżoną ściereczkę w wywarze z warzyw przez około godzinę. Galantyna musi po ugotowaniu pozostać w wywarze do zupełnego ostygnięcia. Po ostygnięciu i wyjęciu z wywaru, należy obciążyć ją deseczką, nada jej to spłaszczony kształt. Obciążoną deseczką galantynę przechowujemy na dolnej półce lodówki. Stężoną galantynę kroimy w ukośne plastry o grubości mniej więcej 1 cm, a następnie układamy na półmisku i zalewamy plastry galantyny cienką warstwą galarety. Galantyny nie garnirujemy, gdyż jej przekrój, jeśli tylko odpowiednio ułożyliśmy dodatki, jest wystarczająco efektowny. Możemy jedynie udekorować sam półmisek wykorzystując do tego owoce lub warzywa. Galantynę podajemy na zimno z dodatkiem ostrych sosów lub marynat. Bardziej wykwintną wersję galantyny przygotujemy wykorzystując zamiast mięsa drobiowego cielęcinę. Do farszu, który przygotujemy z mielonego mięsa cielęcego, namoczonej w mleku i odciśniętej bułki oraz jajka dodajemy pokrojoną w kostkę wędzoną szynkę oraz wędzony boczek. Kostki szynki i boczku możemy także równomiernie rozłożyć na masie mięsnej. Pozwoli to uzyskać ciekawszy efekt przekrojonej galantyny.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!