Co jedzą Turcy

Jak wiadomo, świat tureckich potraw jest naprawdę bogaty. Dzieje się tak dlatego, że można tam odnaleźć naprawdę bardzo, ale to bardzo wiele różnego rodzaju wpływów. Rozpoznać można tam chociażby kuchnię śródziemnomorską, orientalną czy też i bałkańską. Trzeba wiedzieć, że Turcy spożywają bardzo duże ilości mięsa. Jest ono przez nich naprawdę bardzo lubiane. Do najczęściej spotykanego mięsa oczywiście zaliczyć można głównie jagnięcinę, baraninę, wołowiną oraz cielęcinę. Do popularnych mieś na dzień dzisiejszych można także zaliczyć i drób. Mimo tego, nikt nie będzie zaskoczony tym, ze króluje przede wszystkim baranina. Trzeba zauważyć, że owce, które to są hodowane we wschodniej Turcji nazywane są kikirżik. Dostarczają one mięsa naprawdę pysznego, bowiem chudego, soczystego, z którego są przygotowywane głównie potrawy pieczone. Jeśli zaś chodzi o wszystkiego typu potrawy, z którego robi się mięso mielone to tutaj używa się do tego owiec hodowanych w innym rejonie, czyli Azji mniejszej. Te owce nazywane są karaman. Nie znajdziemy w Turcji ani grama wieprzowiny bowiem jest ona uważana za mięso brudne, nieczyste, a co za tym idzie zupełnie niesmaczne. Tureckie mięso uważane jest za wyjątkowo smaczne oraz bardzo aromatyczne. Jeśli chodzi o słynne potrawy to z pewnością można tutaj wymienić te przyrządzone z podrobów, baranich głów czy też prawdziwy turecki przysmak przyrządzony ze świeżych jąder.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!