Co się jada w Turcji

Każdy przeciętnie inteligentny człowiek zdaje sobie sprawy, że zanim do Turcji przybyli Turcy ziemie te były przekładane z rąk do rąk. Trzeba wiedzieć, że były one pod wpływem chociażby Grecji, Persji oraz Rzymu. To wszystko miało także wpływ na to, jakie je się tutaj potrawy. Trzeba bowiem wiedzieć, że kuchnia turecka to wspaniałe połączenie kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej oraz także i orientalnej. Warto także zaznaczyć, że im bliżej jesteśmy wybrzeży, tym więcej możemy spróbować potraw przygotowywanych z ryb. Jeśli jednak powędrujemy w głąb kraju to skosztujemy przed wszystkim wyrobów tamtejszych pasterzy, którzy to specjalizując się w wyrobie sera i mięsa. Jeśli chodzi o kuchnię turecką, która jest zlokalizowana blisko morza to będzie ona w dużej mierze przypominała kuchnię śródziemnomorską. Im dalej na wschód tym więcej wpływów orientalnych. Mimo wszystko można z powodzeniem ogólnie stwierdzić, że kuchnia turecka jest naprawdę bardzo, ale to bardzo smaczna, stosunkowo prosta do przygotowania, a także bardzo bogata w różnego rodzaju potrawy. Trzeba koniecznie pamiętać o tym, że w kuchni tureckiej używa się wyłącznie świeżych produktów. Mimo że uważana jest za dość ciężką oraz tłustą, to i tak wszyscy jedzą ją ze smakiem. W kuchni tureckiej z zamiłowaniem używa się dużych ilości oliwy oraz roztopionego masła. Jeśli chodzi o to, z czym się to wszystko je to śmiało można tu wymienić ryż.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!