Przysmaki włoskiej kuchni

Na świecie są różne wspaniałe kuchnie. Do jednych z nich niewątpliwie można zaliczyć też i kuchnię włoską. Trzeba wiedzieć, że kuchnia włoska zasłynęła na całym świecie przede wszystkim prostotą oraz smakowitością potraw. Bardzo wielu ludzi uważa, że najważniejszą rolę w tej specyficznej kuchni odgrywają potrawy mączne, a także owoce morze, jednak absolutnie nie można uznać jej za kuchnię monotonną. Byłby to prawdziwy grzech. Trzeba wiedzieć, że bogactwo i różnorodność związana jest przede wszystkie z danym rejonem, w którym to przyrządzane są potrawy. Warto wiedzieć, że jeśli chodzi chociażby o kuchnię włoską południową to będą w niej królowały przede wszystkim potrawy delikatne oraz lekkostrawne. Co więcej, uchodzą one też za bardzo zdrowe. Często słyszy się określenie diety śródziemnomorskiej. To właśnie w tej południowej kuchni dominują głównie owoce może, ryby morskie, a także i słodkowodne. Co tego wszystkiego zawsze je się wiele warzyw oraz owoców. W przypadku owoców upodobano sobie głównie cytrusy, ananasy oraz brzoskwinie. Jeśli chodzi o tłuszcze to używana jest tylko i wyłącznie oliwa, o niczym innym nie ma tutaj żadnej mowy. W przypadku północy jest trochę inaczej. Tutaj do przygotowywania potraw używa się przede wszystkim masła. Przeważają tutaj głównie mięsa oraz ryby. Jeśli natomiast chodzi o owoce to przeważają te, które dobrze znamy, czyli wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki.

Both comments and pings are currently closed.
error: Content is protected !!